Carolien de zus van Ellen De Vriend-de Jong uit Vlissingen emigreerde in 2007 naar Oeganda. Ellen vertelt haar verhaal: “Bye, bye mzungu” (mzungu = blanke)

“Mijn zus had al een aantal grote reizen gemaakt door Amerika, Azië en Afrika, maar was helemaal weg van Afrika. De natuur, de ruimte, de bevolking. Op een vakantiebeurs kwam ze een kennis tegen die wist dat ze werk zocht in Afrika. Hij bood haar werk aan als manager van Travellers Rest in Kisoro. Na een paar jaar in Kisoro had Caro het daar wel gezien. Het was een enorme uithoek en blanken waren er bijna nog ‘bijzonder’. Er was geen bioscoop en vrijwel geen sociaal leven. Daarom is ze ingegaan op een vacature bij reisorganisatie Matoke uit Kampala. Ze heeft er eerst als reisleidster gewerkt en is nu General Manager op kantoor. Caro woont alweer enkele jaren samen met haar Oegandese vriend Benjamin.”

Carolien en Ellen
Carolien en Ellen

“Het moment dat de emigratie bespreekbaar werd kan ik me niet zo heel goed meer herinneren dat ze het over een emigratie had. Dat was al wel vaker ter sprake gekomen. Ze was het al lang beu in Nederland. Maar dat zeg ik zelf ook wel eens. Ik had in het begin niet zo door dat het haar serieus was. Ik zag haar ook soms een paar weken niet, al woonden we op 5 kilometer afstand van elkaar. Maar uiteindelijk was ze haar huis aan het verkopen en ook haar meubels. En in anderhalve maand zat ze in Afrika.”

Kapot

“Ik was er helemaal kapot van. Ik heb maar één zus(je) en die zat nu op duizenden kilometers afstand, op een dag vliegen. Ik dacht dat ze het na een jaar of zo wel gezien zou hebben. En dat ze dan terug zou komen. Maar helaas is dat niet het geval. Mijn ouders, man en dochter denken er hetzelfde over als ik. Hoewel we inmiddels wel berusten in haar wensen en wat zij met haar leven wil.”

Contact houden

“Ik heb haar in het begin wekelijks geschreven, gewoon spontaan als ik er behoefte aan had. Maar ik kreeg nauwelijks een berichtje terug. Ze had het erg druk met de opbouw van haar nieuwe leven. Nu mailen we, bellen we of Facebooken we zoals het uitkomt. Ik nog wel meer dan zij. Maar we weten wat we aan elkaar hebben. Skype komt er eigenlijk niet van.”

“Mijn zus is sinds haar vertrek elke anderhalf jaar (nu 3x) naar Nederland gekomen. Ze logeert dan een week bij mijn ouders en een week bij ons. Een paar jaar geleden is Benjamin meegekomen en logeerden ze bij ons, omdat mijn ouders niet goed Engels spreken. Mijn man en ik overwegen nu om eind 2013 / begin 2014 voor het eerst naar Oeganda te gaan. Het is er nog niet van gekomen omdat Afrika ons helemaal niet aanspreekt en een vakantie is duur en kunnen we maar één keer per jaar betalen. Ik heb haar voor het laatst in december 2012 gezien.”

“De emigratie van mijn zus heeft een invloed op elke dag van mijn leven. Feestdagen zijn ook veranderd zonder haar aanwezigheid. Ik mis Carolien en eigenlijk was dit niet nodig als ze gewoon hier was gebleven.”

“Ik vind je website www.ikblijfachter.nl leuk, informatief en de naam dekt de lading. Er is onvoldoende aandacht voor achterblijvers. Daarom heb ik het boek ‘Gelukkig hebben we Skype!’ geschreven dat september 2013 uitkomt.”

2 thoughts on ““Mijn enige zus woont op een dag vliegen”

  1. hoi carolien,wat een herkenbaar verhaal,en dat is wel apart dat jij jou boek ‘”gelukkig hebben we skype”” noemt en zelf nooit skypt.
    het gemis zal er ook altijd wel blijven, maar weet dat je niet de enige bent en we steun aan elkaar kunnen geven,en wie weet als je er eenmaal een keer geweest bent je er anders over gaat denken,wij krijgen hier ook reacties van mensen die niet bij remy in Bolivia zijn geweest,van wat moet hij daar toch en waarom komt hij niet terug, maar wij hebben gezien dat hij daar thuis hoort bij zijn gezin en het prachtige land,waar hij zijn werk in mag doen,ik weet dat dit raar klinkt uit de mond van een moeder ,maar ik heb geen keus en sta volledig achter zijn keus.

    ik ben heel benieuwd naar je boek we houden contact
    liefs yolanda vd berg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *